Uke 8 — 24. februar: 

ARVAS Black Path (CD)

METAL, BLACK METAL

Arvas var kjent som bergensbandet Örth på 1990-tallet, men ble oppløst etter at frontmann Grim tok sitt eget liv i 1999. To år senere gjenoppstod de som Arvas, og forbindes nå mer med Kristiansand. I 2015 fikk de ny vokalist i Coldbound, som ellers har både Snuff X og Stürm med seg i sitt eget band. Stilarten er i den sataniske enden av black metal med solid crossover til death metal-segmentet. Fremste referanser, altså peilepinner på målgruppe, er band som Immortal, Gorgoroth, Borknagar, og Astaroth. Karrieren har vært preget av uutgitte og i hovedsak digitale produkter, mens Black Path utgis via danske Mighty Music.

Band: Snuff X (trommer), Stürm (rytmegitar), Kvalvaag (bass), Vassago Rex (vokal, gitar, tangenter), Coldbound (vokal)

Streaming: TidalSpotifyApple Music — Bandcamp

Internett: YouTubeFacebookInstagramTwitter

Management/booking: Allegro Talent Music

Label: Mighty Music •Distribusjon: Border Music Norway AS

PER SÆMUND BJØRKUM · JON FAUKSTAD · HENNING SOMMERRO  Sommerro: Brimi – suite for fele og orkester/Fem Nordiske Portrett – suite for trekkspel og orkester (CD)

KLASSISK, FOLKEMUSIKK, SAMTIDSMUSIKK

Henning Sommerro har tatt for seg slåtter etter Hans W. Brimi (1917 – 1998). Meisterspellemannen fra Lom en av forrige århundres aller største tradisjonsbærere på fele i norsk folkemusikk. Sommerros suite er basert på to av Brimis egne komposisjoner, og tre tradisjonsmelodier fra hans repertoar. I suiten Fem Nordiske Portrett har Sommerro malt trekkspillmusikkens historie. Han har tatt tak i særtrekk og tema fra Gotthard Erichsen, Calle Jularbo, Toralf Tollefsen, Andrew Walter og Mogens Ellegaard, og fulgt de spor og retninger han leser ut av det inn i norsk og nordisk musikkhistorie. Per Sæmund Bjørkum er en felespellemann i ypperste elite i våre dager. Hans kollega på trekkspill, Jon Faukstad, har selv 25 års samarbeid med Hans W. Brimi.

Besetning: André Orvik (leder i Fem Nordiske Portrett), Arve Moen Bergset (leder i Brimi-suite), Jørn Halbakken, Kristina Kiss, Tove Halbakken Resell, Øyvind Fossheim, Per Kristian Skalstad (fioliner), Jon Sønstebø, Birgitta J. Halbakken (bratsjer), Emery Cardas, Cecilia Götestam (celli), Kjetil Sandum (bass), Henning Sommerro (cembalo), Per Kristian Skalstad (dirigent)

Streaming: TidalSpotifyApple Music

Internett: Hjemmeside

Label: JPS RecordsDigital distribusjon: PhonofileDistribusjon: Musikklosen

 
 

CHRISTIAN BLOM — Blom: Bring Me That Horizon (VINYL)

ELEKTRONIKA, SAMTIDSMUSIKK, KLASSISK

Christian Blom fra Nesodden har vært på turnéer og utstillinger i seks år med sitt store instrument, «al Khowarizmis Mekaniske Orkester». Nå er maskinens musikk innspilt for første gang, og utgis svært så symboltungt på formatet til hvermanns mekaniske musikkmaskin, vinyl-LP. På side A møter vi solisten og maskinen. På side B får vi en orkestral – og ikke minst musikk-geografisk – tolkning av maskinens musikk ved Ensemble Ernst.

Band: Christian Blom («al Khowarizmis Mekaniske Orkester»-maskin), Ensemble Ernst

Streaming: TidalSpotifyApple Music

Internett: HjemmesideYouTube

Label: Mere RecordsDistribusjon: Musikkoperatørene

 

CAKEWALKIshihara (VINYL m/CD)

IMPRO, INSTRUMENTAL INDIEROCK

Highasakite-keyboardist Øystein Skar (31) fra Vinstra har parallelle karrierer på Barratt Dues Institutt og i total-impro-trioen Cakewalk. Bergensbaserte Stephan Meidell (36) har jazzutdannelse, står foran soloslipp, og er i tillegg med i folkemusikkinspirerte Erlend Apneseth Trio. Ivar Loe Bjørnstad (35) er fra Surnadal, og er i tillegg med i Hedvig Mollestad Trio og Hilde Marie Kjersem Band. Som Cakewalk utforsker og utfordrer de musikalske ytterpunkter som droner, riff, industriell elektronika, krautrock og psykedelia. De innrømmer glatt at de har et introspektivt fokus, hvilket ikke bør trekke ned på målgruppen i et så ekstremt kompetent musikalsk marked som det norske. Med til sammen tre utgivelser på Rune Grammofon og Hubro, når de også godt ut internasjonalt, både live og innspilt.

Band: Øystein Skar (tangenter), Stephan Meidell (gitar, bass), Ivar Loe Bjørnstad (trommer)

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebook

Booking: EgenPromo/A&R: Andreas Risanger Meland

Label: HubroDistribusjon: Musikkoperatørene

 

THOMAS DYBDAHLThe Great Plains (VINYL) (CD)

POP, ROCK, FOLK, SINGER SONGWRITER

Et nytt soloalbum med Thomas Dybdahl er en stor begivenhet i norsk musikk. 37-åringen fra Sandnes ble legendarisk på et blunk etter solodebuten med That Great October Sound i 2002. The Great Plains er hans syvende soloalbum, nå fire år etter det forrige. Han har vært opptatt med supergruppa The National Bank, med Amanda-belønnet filmmusikk, og i samarbeid med de norske jazzartistene Lisa Bassenge og Till Brönner, og den norske jazztrioen In The Country. Dessverre er bare The National Bank og de tre første soloalbumene tilgjengelig på vinyl for tiden. Science og Waiting For That One Clear Moment er også utilgjengelige på CD.

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagramTwitter

 

•Booking: Thomas Olavsen, TimeOut Agency & Concerts (Norge), Theis Smedegaard, Skandinavian Booking Management (Danmark), Jules DeLattre, United Talent Agency (rest of world) •Management: Eivind Brydøy, Artist Vision (Norden), Nick Mander (rest of world)

Label: Petroleum RecordsDistribusjon: Sony Music Entertainment Norge

 

FRODE GJERSTAD · PAAL NILSSEN-LOVE Nearby Faraway (CD)

JAZZ, IMPRO

Altsaksofonist Frode Gjerstad (68) og trommemogul Paal Nilssen-Love (42) har passert 25 års samarbeid. Nearby Faraway er en hyllest til Eivin One Pedersen (1956 – 2012), som begge har samarbeidet med. Det er det andre rene duo-albumet med Gjerstad/Nilssen-Love, det første er Gromka fra 2010.

Streaming: TidalSpotifyApple MusicBandcamp

Internett: Facebook

 

Label: PNL Records •Distribusjon: Musikkoperatørene

ROGER GRÆSBERG & FORENINGEN Triste Sanger Og Vals (CD)

COUNTRY, VISEROCK

(Vinyl ute siden 20.01.2017)

Roger Græsberg kommer fra Roy Lønnhøiden-land (Finnskogen/Kongsvinger), og tar opp arven etter Trond Granlund og Transit-utgaven av DumDum Boys. Det betyr mer og mindre rockete country på norsk bokmål. Med seg i Foreningen har han blant andre Playgrounds nye norske stjerneskudd, Oslo-baserte Unnveig Aas, som kommer med sitt soloalbum 31. mars. Græsberg & Foreningen slapp vinylutgaven fem uker før CD-slippet.

Band: Roger Græsberg (vokal, gitar), Krister Skadsdammen (gitar, steel), Tor Ånon Kleivane (bass), Alexander Lindbäck (trommer), Unnveig Aas (gitar, kor)

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagramTwitter

 

•Booking: RambleOn

•Label/promo: Safe & Sound •Distribusjon: Diger Distribusjon

 

DANIEL HERSKEDAL The Roc (VINYL) (CD)

JAZZ, IMPRO, SAMTIDSMUSIKK

Daniel Herskedal (34) fra Molde bor i Danmark og har kontrakt med britiske Edition Records. Han har internasjonalt rykte som en stor redefinerer av tubaen som jazzinstrument. Herskedal gikk gradene i lokale band før utdanningen på Jazzlinja i Trondheim og siden mastergrad ved det rytmiske konservatoriet i København. Solodebuten kom på NORCD i 2010. The Roc er Herskedals tredje på Edition.

Band: Daniel Herskedal (tuba, basstrompet), Bergmund Waal Skaslien (bratsj), Svante Henryson (cello), Eyolf Dale (piano), Helge Andreas Norbakken (percussion)

Produsent: Daniel Herskedal, Erik Johannessen (add.prod.), Dave Stapleton (exec.prod.)

 

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloudBandcamp

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookTwitter

 

Label: EditionDistribusjon: Border Music Norway

 

DANIEL KVAMMENVektlaus (VINYL) (VINYL - LTD.) (CD) (MC)

POPROCK, VISEPOP

Daniel Kvammen (28) kom ramlende som en ubeskrevet viseartist fra Geilo med countrypreg og dialekt. Debutalbummet Fremad I Alle Retninga kom på liten indielabel. Et samlet kritikerkorps ga tommelen opp. Radioresponsen ble underlig bred. Publikumsryktet fulgte opp. Med tre nominasjoner til Spellemannprisen var eventyret et faktum. Da snur Kvammen på flisa. Oppfølgeren kommer med tettere produsert poprock, framtredende synthlyder, og med samlivsbrudd som gjennomgripende tema. Prisen på CD og kassett holdes nede, mens vinylfolket får to alternativer. Turnéen starter på Samfundet i Trondheim 3. mars. Daniel Kvammen er også booket til Vekao i Sogndal, Vinjerock i juli og Øya i august.

Produsent: Even Ormestad

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagramTwitter

Manager: Simen Herning, ACT Entertainment •Booking: Michael Jones, Haaland, Eidsvåg & Strøm og Lasse Kinden Endresen, ACT Entertainment

 

Label: Jansen PlateproduksjonDistribusjon: Musikkoperatørene

 

MICROTUB Bite Of The Orange (VINYL)

SAMTIDSMUSIKK, IMPRO

(CD ute 17.02.2017)

To av Norges råeste tubister har funnet en britisk oppfinner i Berlin, Robin Hayward. Microtub er forkortelse for «mikrotonal tuba», altså en tuba som kan stemmes til å spille kortere intervaller enn halvtoner. Det gir rom for improvisasjoner utenom det vanlige, eller kanskje man skal si nærmere en trombones pitch. Tubaen har i utgangspunktet en tonal rekkevidde på mer enn fire oktaver.

Band: Robin Hayward (mikrotonal F-tuba), Peder Simonsen (mikrotonal C tuba), Martin Taxt (mikrotonal C-tuba)

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookTwitter

•Booking: Robin Hayward

•Label: SofaDistribusjon: Musikkoperatørene

 

HALVDAN SIVERTSEN Ennu Ikke Landa (VINYL) (CD)

VISER, FOLKPOP

Halvdan Sivertsen ble født i Tromsø for 67 år siden, og har siden kommet fra Bodø. Han var bare 62 da forrige album kom ut, men har brukt mellomtiden på å dekke etterspørselen etter en av de største viseveteranene vi har, som han avslutter sine plateomslag: «En gang gitarkamerat, alltid gitarkamerat.» Han har etter sigende aldri hatt så lett for å få skrevet ned nye viser, og har heller brukt tid og energi på å skifte ut synther og gitarpedaler og studiotriks med akustiske gitarer og basser, mandoliner og dobro, trekkspill og harmonium, feler og rytmeinstrumenter, og sang — masse sang — både foran og bak. På både CD og vinyl og fil. Et par tre hektiske turneer står på planen fra 7. mars til slutten av april, og flere datoer er spikret i sommer og høst.

Produsent: Børge Fjordheim, Trond Viggo Solås

 

Streaming: TidalSpotifyApple Music

Internett: HjemmesideFacebook

 

Booking: StagewayLabel: NordaførrDistribusjon: Musikkoperatørene

 

SPIDERGAWDIV (VINYL m/CD) (VINYL - LTD. - gyllen - m/CD)

HARDROCK, ALTERNATIVE BLUES, METAL

Trondheims lille monster-A-lag Spidergawd debuterte på vinyl med gratis CD-versjon som vedlegg for ganske nøyaktig tre år siden. Siden har det vært en årlig begivenhet. Siden Spidergawd III er Motorpsyho-bassist Bent Sæther skiftet ut med Hallvard Gaardløs (Odd Loves to Dance, Woodland, Svankropp). Per Borten (Moving Oos, Cadillac, New Violators), Rolf Martin Snustad (Hopalong Knut) og Kenneth Kapstad (Motorpsycho, Gåte) øste Ted Nugent-preget hardrock/blues med medrivende grooves sammen med Sæther.

   Denne gangen har de lagt seg mer opp mot brutale, britiske metal-takter, fremdeles med vinylens glade 1970-tall som rettesnor, og plateselskapet lover fortsatt grooves i grunnmuren. Dessuten avslutter albumet med en cover av førstesporet på Ted Nugents debutalbum, Stranglehold. Spidergawd drar som vanlig på turné i Be-Ne-Lux og De-Sch-Ös i februar og mars. Første norske stopp blir Rockefeller, Oslo 31. mars. Sankthansaften feirer de sammen med blant andre Slayer og Valentourettes på Tons Of Rock i Halden.

 

Band: Per Borten (gitar, vokal), Rolf Martin Snustad (baritonsaksofon), Kenneth Kapstad (trommer), Hallvard Gaardløs (bass)

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagramTwitter

 

Manager: Eivind Brydøy, Artist VisionBooking: Vibeke Hay Wold, Polar Artist

Label: Crispin Glover RecordsDistribusjon: Musikkoperatørene

 

SPOONFUL OF BLUES Howlin' Screamin' and Cryin' (CD)

BLUES

Spoonful Of Blues fra bluesbyen Notodden er etablert i Norges blueselite. Nå er de ute med sitt femte album siden debuten i 2000, og drar i gang nye runder på landets bluesklubber og –festivaler.

Band: Jostein Forsberg (vokal, munnspill, gitar), Morten Omlid (gitar, kor), Tony Caddle (bass), Mr. X (trommer)

Streaming: TidalSpotifyApple Music

Internett: YouTubeFacebookTwitter

Label: Bluestown Records •Distribusjon: Musikkoperatørene

 

TROLLFESTHelluva (CD)

METAL, FOLK, HUMOR

Oslo-bandet Trollfest skal ha oppstått på nedadgående festrus i ren indignasjon av mangel på frisk partymusikk. De kokte ihop en porøs men tung metal og noe Farmers Market ville kalt post-pepsodentisk speed balkan boogie. Lyrikken kan tidvis skimtes på bandets egen halvnorske skoletysk, i utlandet markedsført som «trollspråk». Etter tre album hadde de opparbeidet seg størst rykte utenfor Norge. Siden har de hatt det østerrikske plateselskapet Noise Art i ryggen. I alt ni skiver etterfølges nå av Helluva. Denne CD-utgaven kommer i digipak med vedlagt symerke. Produtet er også presset i henholdsvis gull, sølv, mint og svart på limitert vinyl.

Band: Jostein Austvik (Trollmannen - vokal), John Espen Sagstad (Mr. Seidel - gitar), Dag Stiberg (Drekka-Dag - saksofon), Eirik Renton (Trollbank - trommer), Morten Müller (Dr. Leif Kjønnsfleis - gitar), Øyvind Strönen Johannessen (Lodd Bolt - bass)

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloud

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagramTwitterTumblr

Manager: David Caracandas, Firebird Industries •Booking: Johannes Laudenbach, RTN Touring

Label: Noise Art •Distribusjon: Border Music

 

WAAKTAAR & ZOE World Of Trouble (VINYL) (VINYL - LTD - lilla) (VINYL - LTD - lyseblå) (CD)

POPROCK

Selv om både Pål Waaktaar fra Oslo og Zoë Aphrodite Gnecco bor i New York City, har de signert en verdensomspennende avtale med det relativt ferske norske plateselskapet Drabant Music. De første singlene vitner om en lettere pop enn (mer rockete) Savoy. Dette samarbeidet er debuten for unge Gnecco, som er datter av Jimmy Gnecco, som har samarbeidet med Waaktaar i mer enn ti år, både i Savoy og i sitt felles prosjekt Weathervane, som figurerer i filmmusikken til Hodejegerne.

Medlemmer: Pål Waaktaar-Savoy, Zoë Aphrodite Gnecco

 

Streaming: TidalSpotifyApple Music

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagramTwitter

Manager: Harald Wiik

Label/promo: Drabant Music •Distribusjon: Musikkoperatørene

 
 

 Gjenutgivelser 24. februar 2017: 

PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT — Selected Tracks 2013-2017 (CD) (SAMLING)

JAZZ, IMPRO

Paal Nilssen-Love (43) etablerte sitt storband, PNL Large Unit, i 2013. First Blow ble etterfulgt av 4LP-bærenettet Erta Ale i 2014, også i 3CD-boks og 3MC-boks, alle med ulike bonusinnspillinger på diverse mer og mindre egnede medier. Slik kunne de for så vidt holdt på. I stedet har Stavangers kanskje mest aktive improvisasjonsmusiker de siste 20 årene tatt på seg plateselskaphatten først nå for å helle oss en relativt liten tønne brygg fra dette overflødighetshornet. Inkludert er tre spor fra det neste albumet, Fluku, som ventes tidlig til høsten.

Band: Thomas Johansson (kornett, flygelhorn), Mats Äleklint (trombone), Julie Kjær (altsax, fløyte), Klaus Holm (altsax, baritonsax), Per Åke Holmlander (tuba), Ketil Gutvik (el-gitar), Tommi Keranen (elektronikk), Jon Rune Strøm (el-bass, kontrabass), Christian Meaas Svendsen (el-bass, kontrabass), Andreas Wildhagen (trommer, perkusjon), Paal Nilssen-Love (trommer, perkusjon), Christian Obermayer (live lydbehandling)

Streaming: TidalSpotifyApple MusicSoundCloudBandcamp

Internett: HjemmesideFacebookTwitter

•Label: PNL Records •Distribusjon: Musikkoperatørene

 
 

STAUTJa (VINYL - LTD. - oransje) 

VISEROCK, FOLKPOP

(CD og sort vinyl ute 6.01.2017)

Folkrockerne Staut fra Valdres har eksistert i sju år, og er ute med sitt femte album. De tre første gikk topp ti på VG-lista, Eigarlaus sågar til 2. plass, og Stugureint helt til topps. Det skulle gå hele to år og to måneder mellom de to siste albumene. Nesten to måneder etter slippet, etterfylles vinylhandelen med en klenodiumutgave av Ja på oransje vinyl.

Band: Gaute Lein Ausrød (vokal, gitar), Ørnulf Juvkam Dyve (tangenter, kor, tekstforfatter), Dag Arve Sandnes (gitar, mandolin), Asle Tronrud (fele, kor), Torgeir Bolstad (kontrabass, kor), Frode Flatland (trommer, kor).

Streaming: TidalSpotifyApple Music

Internett: HjemmesideYouTubeFacebookInstagram

Booking: Svein Bye, ArtistpartnerPromo: Glenn Larssen og Sarah W. Sortland, Indianer Management AS og Øyvind Sauarlia, Grammofon AS

Label: GrammofonDistribusjon: Musikkoperatørene

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —