Plateprat

 norsk   på norsk   visepop   viserock   alternativ 

Kari Bremnes er en sjelden fugl. Hun har blitt stadig mer alternativ og rockete med åra, men det skulle ta mer enn 20 års karriere å gå til listetoppen. Hun har vært topp og gode nyheter for meg siden 1989, (med takk til Torill Nilsen fra Tromsø via Molkeholen).

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 jazz · gitarhelt · fusion · blues · urban 

Siden de brøt med ECM, har Pat Metheny Group knapt gitt ut noe uten å vinne Grammy. Selv om Still Life (Talkin') står som en påle ut av samlinga, er det dette syv år yngre blues-albumet med hiphop-beat som sitter fast i bilstereoen min.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 steely dan soulpop  studiomusikere   hornrekke 

Det er langt mellom ny lyd fra Fagen, Steely Dan og Walter Becker. Ethvert nytt album fra den kanten har, helt siden jeg var 10 år, blitt fast inventar i spilleren i lengre tid. Og inni mellom må jeg høre på Gaucho.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 norsk på norsk  visepop folkrock 

Vamp har alltid vært på plass i samlinga. Komplett. Denne gangen har jeg kjøpt mitt første Vamp-album. På Kiwi av alle steder. Forrige gang ville de la seg intervjue på bloggen min. Jeg har vært borte lenge nå.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 pop engelsk 

Jøss, har fyren har vært og tatt sangtimer siden sist? Nye takter her gir inntrykk av at han har fått hjelp av norske krefter, eller inspirasjon av Donkeyboy og Bjørn Johan Muri. Sjokkert, jeg. Og imponert. Måtte holde meg langt unna Skavlan den kvelden.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 norsk instrumental  saksofonist  fusion  jazz 

En ting er å komme fram med jazzrelatert instrumentalmusikk fra en base på Lillehammer. Noe annet er det å levere Nordens første troverdige dose fusionjazz i internasjonal forstand av sjangeren. La saksofonist og komponist Kristin Sevaldsen blåse deg løs fra inngrodde forestillinger, og bare nyt.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 westcoast studiomusikere mr. mister funkrock

 poprock  amerikansk 

Forløperen til Mr. Mister er kanskje mest kjent for mer jazzete Future Street, men dette poprock-albumet med Ridhard Page og Michael George i spissen velger jeg framfor hva som helst med Toto. Nylig er det blitt tilgjengelig igjen etter 30 år uten å lykkes å komme seg ut av Japan på digitalt format (inkl. CD).

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 jazz studiomusiker produsent keyboardist 

 elektrisk jazz fusion allstars amerikansk 

Jeg ble var keyboardist Jim Beard som bakmann først med Mike Stern i 1989. Han spiller med og produserer noen av de største i den elektriske jazzen, men hans soloalbum gir meg mer. Særlig denne første soloplata. Enn solo: fyren har med seg et ras av de beste instrumenter på sine respektive instrument, der bassist Anthony Jackson imponerer mer enn saksofonist Michael Brecker.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 norsk på engelsk funkrock  poprock 

 westcoast blåserekke 

Jarle Bernhoft blir aldri det helt store for meg. Ikke etter at denne karen begynte å slippe landets beste hornrekke løs i funky soul og slepen «Airplay-westcoast».

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 jazz instrumental keyboardist elektrisk jazz

 fusion bill frisell  pat metheny group 

Pianisten i Pat Metheny Group begikk to fantastiske soloalbum rundt PMG-suksessen Still Life (Talkin'). Lyle Mays foretrakk Bill Frisell på gitaren, men ellers fikk man sterkt nok ane retningen PMG skulle ta etter dette. Samtidig byr Mays på en egen bredde i uttrykket, bare sjekk den sexy storbandlåten «Possible Straight».

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 folk pop alternativ country indie 

 favorittbandet  amerikansk 

Dette beskjedne bandet fra Lancaster, Pennsylvania, ble momentant mitt favorittband i 1990. For 49 kroner på dumping-hjørnet på Akers Mic i Kongensgate. The Innocence Mission er blitt bare mer beskjedne med årene. Karen Peris' isvarme stemme er unik. Uttrykket er som skapt for Gray's Anathomy. Kjenner du igjen åpningslåta her?

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 funk hornrekke strykerorkester amerikansk 

Det ultimate horn section-album. Dobbeltalbum. Det siste til EWF med digert band, enormt strykerorkester og stor blåserekke pluss blåseorkester. Kommer alltid tilbake til dette.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 kunstpoprock gordon peterson   one-off 

 forbigått perle  hard sun david rhodes 

 larry klein amerikansk 

Gordon Peterson har ikke gitt ut noe før eller siden, men her har han begått en genistrek sammen med folkene til Joni Mitchell og Daniel Lanois, blant andre. Sporet «Hard Sun» er senere blitt kjent med Eddie Vedder fra filmmusikken til Sean Penns film Into The Wild.

 STREAMING: TIDAL • SPOTIFY • APPLE 

 folk country singer/songwriter coverlåter 

 amerikansk 

Ferden gikk gjennom Halden til Gribsrød gård. Griffith og Tom Russell hver for seg og sammen. Varmet i regnet. Og dette eventyret av ei ny plate med Griffiths feiring av viseformidlere i en rekke sjangre. Plutselig skjønte man uendelig mye mer av folk og amerikana.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 poprock kunstpop talking heads  amerikaner 

På dette lille mesterverket er Jerry Harrison nærmest mer David Byrne enn Byrne selv. Legg merket til coveret, gullgruvene i den brasilianske «byen» med det paradoksale navnet Paraiso (Paradis).

 STREAMING: TIDAL • SPOTIFY • APPLE 

 jazzrock fusion saksofonist marcus miller 

 amerikansk 

Jeg oppdaget Sanborn med denne, året før Det Nye forelsket seg i saksofonisten. Med solid Marcus Miller-produksjon var jeg med dette vel forberedt på ting som skulle komme, som for eksempel Miles Davis' Tutu og Amandla.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 norsk  på engelsk country bluegrass 

Allerede på første forsøk forelsket jeg meg i dette landsens bluegrassbandet fra Oslo nest indre øst, og de løftet seg gledelig til denne, ikke minst på grunn av «Little Honey», som gjør «Man Of Constant Sorrow» passe overflødig. Etter dette gikk de dessverre over til norsk språkføring.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 kunstpop  mark isham riyuchi sakamoto  japan 

 engelsk 

Plata jeg alltid spiller første september. Dette står til fargene på omslaget, en stillferdig og truende skjønnhet. Hyggelig å registrere at samarbeidet med Ryiuchi Sakamoto og Mark Isham skulle lede videre til rekruttering av Arve Henriksen, Jan Bang og Erik Honoré.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 norsk instrumentalt  fusionjazz  newage 

Jeg foretrekker Karl Seglem framfor Jan Garbarek. Dette prosjektet måler seg med Pat Metheny Group, pluss en helt egen intensitet. Et eksempel på «tenk lokalt, spill globalt».

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 norsk på norsk  pop viserock alternativ 

 studiomusiker 

Tenk at en studiomusiker, en bassist, en ekte doldis, kan ha så heftig og fryktløs omgang med norsk bokmål som popspråk! En forbigått perle.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 kunstrock alternativpop  matt johnson engelsk 

Matt Johsons femte album er uhyre sterkt musikalsk og tekstlig, og har om mulig enda større aktualitet i dag på minst begge vis. Kanskje tydeligst som religionskritisk.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 

 poprock funkrock kunstrock studiomusikere

 toto  david foster  amerikansk 

The Tubes Group sløste seg av scena på kostymer og show. Med hjelp av Toto-folk og en (dengang funky og rockete) David Foster ble dette plata si med stor P (og mange opptakskassetter). Gjengen fra da jeg var fjortis husker den fremdeles (snakker fortsatt om den).

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 

 funkjazz  soulblues saksofonist blåserekke 

 james brown  amerikansk 

James Browns altsaksofon. Dette albumet er en fest i funk og jazz, og mitt første bekjentskap med Rebirth Brass Band fra New Orleans, som gjør åpningen av TV-serien Treme så uforglemmelig. Her gjør de blant annet Joe Zawinuls «Mercy, Mercy, Mercy» til et eventyr.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 

 

 norsk på engelsk elin synnøve bråthen  kunstpop 

 jazzpop   studiomusikere  øystein sevåg 

Elin Synnøve Bråthen platedebuterte med et brak i mine ører. Med bare litt hjelp av Øystein Sevåg fikk hun raskt min oppmerksomhet. Et par sekunder ut i plata var hun helt fri for assosiasjoner i mine ører. Det var bare Elexir igjen. En stor favoritt. Etter dette har hun gått under fullt navn.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 

 svensk på svensk viser  bossanova nederlender 

Dette er plata med de mest brasilianske visene på. Min grunnsten og første og andre etasje i den nordiske viseblokka.

 STREAMING: TIDALSPOTIFYAPPLE 

 

 

 skuespiller  bluesrock  soulfunk 

 gammelpop  robben ford trio  blåserekke 

 partymusikk  amerikansk 

Ja, skuespilleren har valgt feil yrke. Dette er funky bluesrock med et unikum av en soulstemme med munnspill, Robben Ford & The Blue Line og Hollywoods beste hornseksjon med Jerry Hey i spissen.

 STREAMING: TIDAL • SPOTIFY • APPLE 

Please reload

Noen har fotoalbum med bilder i. Mitt fotoalbum er lyden. Platene jeg hører, musikken jeg spiller, på piano, på CD, på vinyl, på Tidal HiFi. Da får jeg både minnene og musikken. Og «noe å skrive hjem om».

 

Musikkopplevelsen har ligget stille i et par år, så mine korte anbefalinger i plateprat har noen huller i tiden, men det meste er tidløst. Dessuten har jeg klart å oppdrive noe av det på vinyl i mellomtiden. Og mer kommer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —