Da CD kom hjem

Det var i april 1985 bror min kom hjem med husets første CD-spiller. Etter en måned hadde jeg dobbelt så mange CD-plater som han.

 

Endelig ble det menneskelig pris på CD-spillere. I april 1985 åpnet Sarpsborgs første innendørs handlegate, «Strøket». Elektronikkforretningen Børsand åpnet konseptbutikk for CD, «Sarpsborg CD-senter». De priset seg under alle andre på spillere og plater.

 

Bror min var 20 og hadde hoppet av «proffen» som keyboardist i Rainbow for å ta utdannelse. Jeg tror det var impulskjøp, for det var ikke snakket om CD i heimen før.

 

Sammentreff av tre faktorer gjorde at han slo til: Prisfall på markedet for spillere, nedprising og åpningstilbud i Strøket, samt lanseringen av Dire Straits Brothers In Arms.

 

Det nye bæremediet brakte konflikt i nevrosenes leir. Forskjellen på vinyl- (LP) og CD-utgaven av Brothers In Arms ble legendarisk. Det ble nesten slåsskamp om «Your Latest Trick» ble innledet med Michael Breckers saksofonsolo eller trompetsolo med hans bror, Randy Brecker.

 

Begge hadde rett, men begge tok også feil. Den ene hadde plata på vinyl, den andre hadde CD-en, der låten var forlenget i begge ender, og altså først med trompet. Jeg har til dags dato ikke fjerneste anelse om hvordan det forholdt seg på kassett-utgaven (MC).

 

Jeg hadde ikke CD-spiller selv, jeg var bare 15 år og hadde ennå ikke hatt min første sommerjobb. Men sparepengene gikk til plater. Jeg skiftet brått format, og bror min måtte tåle å dele CD-spiller med lillebror. Det tålte han fint, for det tok ikke lange måneden før jeg hadde dobbelt så mange CD-plater som han, og de stod jo på rommet hans i kjelleren til fri benyttelse.

 

Min første CD var et enkelt valg. Jeg hadde ikke hørt den i sin helhet før, bare utdragsvis på naturprogrammer på TV. Den stod for meg som den ultimate lytteopplevelse på et nytt og digitalt format: Jean Michel Jarre Oxygene.

 

Min digitale kompetanse har jeg siden fått hevet fra null og nix til null og én. Dermed vet jeg at alle synthene på Jarres album fra 1976 er analoge, og at det er vinylen som gir rett lydgjengivelse.

 

CD-formatets komprimerte lydformat, PCM, pulskodemodulasjon, leverer ikke all lyden til ditt øre. Fordelen med SACD, DVD Audio, Bluray og FLAC er ikke i første rekke surround-lyd, men det at de har lydformater i langt høyere oppløsning enn CD og MP3, og dermed kan levere mer av lyden - nærmere LP enn CD.

 

DIGITAL LYD – EN SELVMOTSIGELSE

Tradisjonell CD-lyd (compact disc digital audio) er maksimalt 16-bits avlesning (oppløsning) med 44.100 gangers oversampling per sekund (Hz) i et komprimert format i standarden Redbook PCM (pulse code modulation), slik at det kan leses med en diodelaser med en bølgelengde på 780 newtonmeter.


HDCD-encoding (high definition CD) er en ytterligere komprimering som muliggjør avspilling av 20-bits data gjennom 16-bits digitalt lydsignal ved hjelp av ytterligere komprimeringsfiltre.

SACD (super audio CD) har en laser på 650 nm, i likhet med DVD, mens Bluray-formatet bruker en diodelaser på 405 nm.

PCM-lydstandarden vil i ukomprimert tilstand, såkalt lineær PCM (LPCM) tillate en samplingfrekvens på opptil 6.144 kbps (båndbredde), som i lydporet på en DVD-video kan gjengi opptil 7.1 kanaler surroundlyd i 16-bits 48kHz. Det finnes i dag 32-bits LPCM-lydkort.

 

De vanligste filformat for PCM- og LPCM-lyd er WAV og AIFF.

SELVMOTSIGELSEN:

Det finnes ikke digital lyd. Lyd er analogt. Vi har to ører, og de kan ikke høre digitale nuller og ettall.

 

Den digitale "lyden" må konverteres fra digitalt signal til analoge signaler. Digital innspilling er opptak av analog lyd via analogt opptaksutstyr via en A/D converter (analog-til-digital konvertering) til digitalt utstyr og over til digitalt lagringsformat.

For å høre den "digitale lyden", må den overføres til digitale bæremedier, enten det er på plate, bånd, harddisc, minnekort eller server. Derfra må den avspilles på en avspiller via en D/A converter (digital-til-analog konvertering) til analogt utstyr koblet til høyttalere.

DAC – digital/analogue converter:

Lydgjengivelsen av datastrømmer avgjøres av en chip, en DAC. DAC-chipper sitter i datamaskiner, i CD-spillere, SACD-, DVD-, Bluray-spillere, mobiltelefoner. Mange forsterkere og forforsterkere er utstyrt med egen DAC, det samme gjelder hodetelefonforsterkere, lydmiksere og lydkort. DAC er også blitt et eget separat komponent man kan kjøpe til sitt HiFi-anlegg.

Selv om CD-en ikke er skapt for å lese ut mer enn 16 bits raskere enn 44,1 kHz, er flere CD-spillere utstyrt med svært gode DAC-chips på 24-bits 192 kHz.

 

En Bluray-spiller er typisk utstyrt med en 32-bits DAC som kan håndtere PCM-lyd i opptil 32-bits 384 kHz, og DSD-lyd i opptil 11,2 MHz (1-bit).

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —