En Spellemann til begjær

VG fikk rett i spådommene om Årets Spellemann for et år siden. I år har avisens utvalgte eksperter delt seg mellom Susanne Sundfør og Kygo.

 

Da Nico & Vinz overtok Årets Spellemann-troféet etter Ole Paus i fjor, hadde de gått en hit-drevet seiersgang over Europa og USA. Det startet med at de virkelig tok kaka på Nobels fredspris-konserten før jul 2013.

 

Ole Paus gjorde 2013 til et avskjedsår, og Avslutningen må ha vært tidenes mest solgte trippelalbum i Norge.  

 

VG-spåkoner

Da VG for et år siden spurte artister om favoritter til Årets Spellemann, utmerket Nico & Vinz seg sterkt. Highasakite og OnklP ble også hyppig nevnt. Avisens «panel» fikk rett.

 

I år har VG i stedet gått til det de kaller både «bransjefolk» og «eksperter», anført av kritikerne. Da var nok artikkelen om «spellemanns-kritikeren» Sundfør allerede halvskrevet. 

 

Et vesentlig stykke spådomskunst var allerede bakt i en brødtekst som ventet på et sitat:

«Et samlet norsk kritikerkorps kåret Ten Love Songs til årets beste plate, uavhengig av nasjonalitet. Den har også fått ekstatiske anmeldelser utenlands.»

 

Nominert-nominert

Susanne Sundfør er også nest mest nominert i Spellemannprisens øvrige kategorier, fire i alt, og konkurrerer mot Kygo i to. Kygo er på sin side nominert fem ganger, men til fire priser, siden han har to kandidater til årets låt. Han har i tillegg satt verdensrekord i streaming av en låt på Spotify.

 

Kommersielt

De fleste år siden Årets Spellemann første gang ble utdelt i 1984 kan det virke som at prisen har gått til de respektive års mestselgende albumartister på det norske markedet. Strømming, nedlasting og radiospilling ser ut til å ha hatt lite å si.

 

Det kan også virke som at en ekte Årets Spellemann bør ha vært ute på tur og spilt for folk på små og mellomstore plasser i stor stil. 

 

Internasjonalt

A-ha fikk prisen for debuten, som i aller høyeste grad var en hitdrevet internasjonal suksess. Det kan sammenlignes med Nico & Vinz, og samme kriterier kan helle Kygos vei denne gangen, med det unntaket, kanskje svært viktig, at han ikke utga album i sitt navn i 2014. 

 

Det er også mulig å bli Årets Spellemann i klassisk og jazz. Leif Ove Andsnes fikk prisen for et av nå utallige store år i sin karriere. Silje Nergaard ble Årets Spellemann da hun plasserte jazz på førsteplass av albumlista her hjemme.

 

Outsiderne 

Verken Jan Garbarek, Nils Petter Molvær eller Tord Gustavsen har fått Årets Spellemann. Ei heller Truls Mørk, Rolf Lislevand, Trondheimsolistene eller Oslo Filharmoniske Orkester, men de må ha vært store outsidere i enkelte år. I år må man ha 250-årsjubilanten Bergensfilharmonien/Harmonien med i beregningen.

 

Folkemusikk har på sin side ikke vært nærmere Årets Spellemann enn Odd Nordstogas pop-gjennombrudd, Luring. Ikke engang ved hjelp av Gåte. Barneplater har også glimret med sitt fravær. 

 

Standard

Tvillingene Marcus og Martinus har satt ny standard for barnepop i 2015, og nevnes også av VGs panel. A-ha har satt ny standard for comeback med jubileet for Rock in Rio, samt nytt album i 2015. Og Kygo har altså satt ny standard for elektronisk dansemusikk, EDM, i den trådløse tidsalderen.

 

Blant gamle standarder, som konserthyppighet og kvalitet, kan både Highasakite og Admiral P's turnevirksomhet for sine album fra året før være nok. Vi skal heller ikke se bort fra en av selve Spellemann-showets programledere: Ingebjørg Bratland har tatt landet med sjarm, og begått et bemerkelsesverdig album som er fryktelig forbigått i nominasjonene.

 

Susanne Sundfør

Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahl

Nicolay «Nico» Sereba og Vincent «Vinz» Dery fikk vist seg fram til de grader i store deler av verden, særlig i USA, noe som ble premiert med vandre-«pokalen» Årets Spellemann etter 2014. (Video fra Spellemanns YouTube-kanal)

Årets Spellemann 30 år:

 

1985: a-ha

1986: Sissel Kyrkjebø

1987: Jørn Hoel

1988: Det Norske Kammerorkester

1989: Øystein Sunde

1990: Gitarkameratene

1991: Dance With A Stranger

1992: DumDum Boys

1993: The September When

1994: Øystein Sunde

1995: Morten Harket

1996: D.D.E.

1997: Bjørn Eidsvåg

1998: Leif Ove Andsnes

1999: Ole Ivars

2000: Herborg Kråkevik

2001: Morten Abel

2002: Röyksopp

2003: Silje Nergaard

2004: Odd Nordstoga

2005: Madrugada

2006: Vamp

2007: Hellbillies

2008: Espen Lind

2009: Alexander Rybak

2010: Karpe Diem

2011: Jarle Bernhoft

2012: Kaizers Orchestra

2013: Ole Paus

2014: Nico & Vinz

2015: Kygo

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —