Tidlige toner og alternativbarock

Det er en stor begivenhet når Rolf Lislevand og Jordi Savall deler scene i Nidarosdomen. De er blant verdens aller beste formidlere av barokk og tidlig musikk.

 

Det hendte i Gamle Aker Kirke i Oslo 28. oktober 1992. Det hendte også på Filmteateret i Oslo 29. oktober 1992. Og det skjer i Nidarosdomen i Trondheim 5. februar 2016, som avslutningen på Trondheims Barokkfest 2016; barokkfest.no.

 

Det hender ikke ofte at Jordi Savall finner veien til Norge. Det skjedde første gang høsten 1992 i anledning Norges første festpremiere på kino. Det gjaldt den franske filmen Alle årets dager (Tous les Matins du Monde).

 

Barokk listetopp

Filmen handlet om den franske gambist, komponist og orkesterleder, Marin Marais, og hans læremester Colombe. Samtidig var det en innføring i den rådende musikkpolitikk ved Solkongens hoff, og dermed i hele kongeriket. Filmmusikken var det Jordi Savall og hans beste musikere som stod for. Blant dem finner vi også Rolf Lislevand fra Oslo.

 

Filmmusikken til Alle årets dager (Tidal · Spotify · Apple Music) gikk helt til topps på albumlista i Frankrike. Dermed sørget barokk filmmusikk for at Dangerous ble Michael Jacksons første album som ikke gikk til topps i Frankrike.

 

Originalinstrumenter

Jordi Savall fra Barcelona er Katalaner på sin hals, men har hovedbase i Basel Sveits, ved Schola Cantorum Basiliensis. Han har vært verdens kanskje største autoritet på forskning, arrangering, dirigering og også på å spille barokk og tidligere musikk i over 40 år.

 

Savalls hovedinstrument er viola da gamba, på norsk «gambe», et instrument som ble byttet ut med cello under romantikkens omdefinering av musikk, fra barokkens rom for fri improvisasjon og til helt «bokstavtro» notelesing.

 

Rolf Lislevands fagområde er lutt, teorbe og tidlige gitarinstrumenter. Teorbe er en barokk videreutvikling av lutten. Lutten ble påbygd med 15 ekstra faste strenger, som videt ut lutten med lavere toner. På den tiden oppfattet man mørke toner som spennende, mystisk og eksotisk. Det blir som når man gir orgelet basspedaler.

 

Sosiale medier

Verken Rolf Lislevand eller Jordi Savall er aktive på sosiale medier. Så hører det da også med til deres musikkfilosofi at skal man spille barokt, skal man leve barokt. I barokken var Facebook et gårdstun, tidslinjen var ei låvedør, og EDM, europeisk dansemusikk strømmet fra en «DJ» som ble benevt ved «Spellemann». Han stod på hjørnet og mikset låter han hadde hørt med strenger og bue, mens han trampet takten, dunka-dunka, og ungdommen danset rundt og rundt mens ulovlige rusmidler fløt og knivene fløy.

 

Foruten kniven, var ungdomskulturen omtrent som i dag, bare at den gangen var det på landet. Nå er det i byen at folkets musikk oppfører seg folkelig på fulle alvor.

Rolf Lislevand

Jordi Savall

Fra World Sacred Music Festival 2001, Fez, Marokko: Jordi Savall, Rolf Lislevand & Pedro Estevan. Svensk TV2.

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —