Ruphus Gjenoppstår

RUPHUS anno 2010. (www.newjordal.net)

Har ikke før Gudny Aspaas sluppet sitt andre soloalbum, kommer nyheten: Ruphus topper plakaten på årets Haugaland Prog & Rock Festival.

På 1970-tallet var Ruphus et av Norges mest banebrytende rockeband. Den kommersielle suksessen fikk det i Vest-Tyskland. Etter oppløsningen i 1981 har medlemmene vært med på å forme norsk rock, soul, jazz og fusion. For øvrig er det vanskelig å se for seg suksessen til Lava, Jon Eberson Group og Dance With A Stranger hadde det ikke vært for Ruphus.

 

I løpet av de neste par årene når de opprinnelige bandmedlemmene pensjonsalderen. Samtidig er 1970-tallsrocken kommet til heder og verdighet både igjen og på ny. Både besteforeldre og barnebarn skaffer seg Led Zeppelin på vinyl. Nye band tar opp tråden, som norske Spidergawd og The Devil And The Almighty Blues.

 

* * *

Ruphus henvender seg direkte til en målgruppe som feilaktig ses på som snever. «Progressiv rock, hardrock, jazzrock», står det om Ruphus i sjanger-feltet på Wikipedia. Det er dekkende for en sjanger som etter hvert bare omtales som «prog». Samtidig er det svært misvisende. I bunnen ligger bare dette med progress, som betyr framgang og endring:

 

Selv om prog-låtene kan være svært lange, har de langt fra så mye gjentakelser som man finner begrenset til tre-fire minutter med vers, refreng, vers, refreng, bro, vers og refreng. Tenker man etter, er det ikke prog som er sært.

* * *

 

I dag gjør altså Ruphus-vokalist Gudny Aspaas comeback med sitt andre soloalbum. Den forrige kom i 1985. Tittelen er No Stranger, og det hele ble feiret live på Rockefeller Music Hall i Oslo 5. april. Et knapt døgn senere slår Haugaland Prog & Rock Festival opp et artistslipp: Ruphus, for anledningen bestående av de opprinnelige medlemmene Gudny Aspaas (vokal), Kjell Larsen (gitar, vokal) og Asle Nilsen (bass), og suppleres med Lasse Hafreager (tangenter, vokal) og Tore Wildhauer (trommer).

 

Facebook:

@thebandruphus

@haugalandprogogrock

Gudny Aspaas

Twitter:

@HaugalandPogR

@GudnyAspaas

Instagram:

@gudnyaspaas

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —