Kunstnerisk frihet er ikke bomber


Mehdi Rajabian, Hossein Rajabian og Yousef Emadi.

Iran utveksler utenlandske fanger beskyldt for spionasje. Det er et ledd i nedskaleringen av sanksjoner mot det islamistiske regimet etter den nylig fullførte atomvåpen-avtalen.

Lokale og internasjonale organisasjoner benytter nå anledningen til å rette søkelys mot iranere som sitter inne etter anklager som ville vært bare latterlige, hadde det ikke vært for de store konsekvensene.

De iranske makthaverne har gått hardt ut mot kultursektoren i opptakten til parlamentvalget i februar 2016 med stor økning i antall arrestasjoner og hardere straffeutmålinger.

Freemuse påpeker at utleveringen av fanger, som blant andre Washington Post-reporteren Jason Rezaian, har vært gjort av diskresjon snarere enn som utøvelse av rettssikkerhet.

Appellen til de iranske myndighetene framhever at opprettelse av et alvorlig justismord ikke får ta oppmerksomheten bort fra alle sakene der iranere er fengslet for sine fredlige ytringer.

International Campaign for Human Rights in Iran og danskbaserte Freemuse er blant 16 organisasjoner som nå appellerer til iranske myndigheter om å slippe fri alle som er i fengsel på grunn av sin kunst.

Fremst i rekken står musikeren og musikkdistributøren Mehdi Rajabian, hans bror, filmmakeren Hossein Rajabian, og musikeren Yousef Emadi, som har anket sine dommer på seks års fengsel og 590.000 kroner i bot for å ha gjort seg skyldig i «propaganda mot staten» og «fornærmelse mot det hellige».

Den opprinnelige dommen falt i mai 2015, etter arrestasjon i 2013. Mehdi Rajabian har i følge Freemuse vært utsatt for gjentatt tortur i varetekt. Ankesaken var oppe for en appelldomstol 22. desember 2015, og kjennelsen ventes innen utgangen av januar.

Gå til freemuse.org for detaljer, uttalelser og brevet til det iranske regimet.

Følg Freemuse på Twitter og Facebook.

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —