YouTube Music i Norge


Google ruller i dag ut YouTube Music i Norge og nær sagt halve verden. Tungt, tynt og fryktelig uferdig.

Tek.no kaller nykomlingen ganske enkelt "YouTubes Spotify-konkurrent".

Teknologinettstedet har også gått igjennom YouTube Music og funnet fram alvorlige ting å advare mot, uten å gå særlig langt i verken karakteristikker eller sammenligninger: Fem ting du må vite om nye YouTube Music.

Allerede utdatert

Tidal nevnes ikke med et ord i Tek.nos artikkel, ikke engang under punktet om maksimal lydkvalitet på 128 kbps. Kanskje ikke så nøye for en "Spotify-konkurrent", men Tidal kan levere over 1400 kbps, og typisk TIDAL hifi er på rundt 1060 kbps — da går vi ikke inn på Tidal Master (MQA-filer). Dermed framstår YouTube Music som svært utdatert.

Tek.no har oppdaget at YouTube-abonnementet blir 30 kroner dyrere pr. mnd. ved "kjøp i app" på iPhone, men forklarer heller hvorfor enn å problematisere lovligheten iforhold til markedsføringsloven, eller at Apple og Google kan være fritatt for paragrafer som ikke stammer fra Sacramento, Seattle eller Capitol Hill. Definitivt noe for Forbrukerrådet.

Må ikke brukes

Og bruk ikke YouTube på mobilnettet! Den viktigste og mest ignorerte advarselen noen har kommet med overfor de virkelige storbrukerne av YouTube har fått økt aktualitet i og med YouTube Music. Telenor og Telia kommer ventelig til å tjene grovt på YouTube Musics gratisabonnenter.

Ikke bare må du finansiere "gratis"-lyttingen med reklame, du må se reklamen i form av video i høy oppløsning. Siden man må kjøpe abonnement for å kunne spille musikk offline med YouTube Music, er altså "gratis"-abonnementet ubrukelig på mobil.

Det finnes ingen YouTube Music app, (altså separat programvare) for datamaskiner (PC, Mac). Tek.no legger til "foreløpig". Det betyr at man, i likhet med YouTube altså kun kan bruke YouTube Music på laptop eller hjemmecomputer via et web-grensesnitt.

Prisen og prisen

Tek.no ramser opp valgfrihetsfloraen i seg selv som "forvirrende", men uten å forvirre ytterligere ved å ta med prisen ved "kjøp i app" på iPhone.

Da blir det imidlertid så enkelt som så å nyte sine favoritt mp3-lyder i FM-kvalitet via YouTube:

Uten abonnement, kr 0,- (se advarsler om kostnader over)

Med YouTube Music-abonnement for 99/129 kr pr. mnd.

Med YouTube Premium for 119/149 kr pr. mnd.

Premium betyr reklamefri bruk av både nye YouTube Music og gamle YouTube, altså video.

Familiabonnementer på opptil seks brukere koster 149/179 kr pr. mnd. for YouTube Music, 179/209 for YouTube Premium.

YouTube eies som kjent av Google, som allerede ved lanseringen av YouTube Music 19. mai slo fast at YouTube Music på sikt skal erstatte Google Play Music.

Lansert? Hvor?

Tek.no kommer ikke inn på tilgjengeligheten og organiseringen av YouTube på web. Det arter seg ganske forvirrende:

Raskeste vei er å skrive inn https://music.youtube.com og trykke på returknappen.

I likhet med YouTube kommer ikke YouTube Music med noe eget program, applikasjon for PC eller Mac. Man må altså bruke web, mens både Tidal, Spotify, Amazon Music, Deezer og iTunes har egen programvare.

YouTube finnes som en "app" i google, i likhet med Kalender, Oversetter, Hangouts, Google+, Maps, Søk, Play, Gmail, Disk, Bilder.

Men ikke YouTube Music.

Fryktelig uferdig

Det går an å google det, men da får man jo masse linker til YouTube, altså ikke YouTube Music.

Jeg søkler etter "YouTube Music Halcyon Days", og se der, ja, etter en drøss med videolinker:

https://music.youtube.com/channel/UC0eVh_tZm1kXjwtsDKiHJjA

Så det heter altså ikke "artist", men "channel".

Jeg søker også Inger Marie, som er artistnavnet til Inger Marie Gundersen. Se hva man finner da:

Men, tilbake til Halcyon Days, ingen feil i navn, ingen bio å gjøre verre feil i.

Jeg går inn på albumet.

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lrLt3CppIe48q6ZyDeKYmp22bf4KV1LRE

Album heter altså ikke "album", men "playlist".

Og avspilling? Det heter selvsagt "watch":

https://music.youtube.com/watch?v=VU-xgP0s2pM&list=OLAK5uy_lrLt3CppIe48q6ZyDeKYmp22bf4KV1LRE

Og 20 sekunder reklame-video mellom hver eneste låt. Som suger mobildata.

YouTube Music ser ut som like brukerstyrt som YouTube. Og det tar de seg betalt for. I det hele tatt må YouTube Music tåle karakteristikken “Et Rungende U-Ferdig”.

Tilfeldigvis musikk

Det eneste YouTube Music har å skilte med, er varemerket YouTube. Det har allerede gjort YouTube til et like stort manisk problem som dataspill blant lettpåvirkelig ungdom.

Derfor er den største lanseringen i dag ikke YouTube Music, men YouTube Premium, reklamefritt betalingsabonnement for den gamle YouTube video-tjenesten. At man ikke får abonnert på den uten å få med YouTube Music er en annen problemstilling.

Beta, knapt nok

De som vurderer YouTube Music som streamingtjeneste for musikk, er enn så lenge på feil jorde. Hva det kan bli, er så sin sak. Påstår de virkelig at det allerede er, svindler de.

Siden tilgjengeligheten til streaming-tjenesten på web er så vanskelig, altså at man egentlig er nødt til å vite at man skal taste inn adressen "https://music.youtube.com" og trykke på returknappen, det tyder på at de slett ikke påstår at det finnes. Men de tar seg gjerne betalt for det. Med 128 kbps mp3-lyd. Skammelig.


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —