Norsk Prog-album Årets Beste


Britiske Prog Magazine har nominert Leprous fra Notodden til årets beste prog-album for bandets femte, Malina. Publikum avgjør vinneren blant redaksjonens ti beste.

LEPROUS overgår sannsynligvis all norsk musikkbransjes vett og forstand som et av ti nominerte til Årets Prog-album 2018. Notodden-bandets femte studioalbum, det første siden trippel-LP'en og 2CD+DVD'en Live At Rockefeller Music Hall (2016), har tatt prog- og metallpresse med storm.

Bandet har fra og med sitt andre album vært under vingene på Century Medias prog-label Inside Out Music, der de har kolleger som Steve Hackett, Spock's Beard og Devin Townsend — og nylig i tillegg progressive metals referanseband nummer én på verdensbasis, Dream Theater.

✧ ✧ ✧ Årets Spilleband ✧ ✧ ✧

Siden tidlig i 2017 har Leprous vært på veien. Først spilte de for fulle hus på Europa-turné som support for Devin Townsend Project. Deretter begikk de utsolgt Europa-turné som headliner med supportband fra Oslo, Island og Australia. Siden har de også skapt rift om billettene på samarbeidsturnéer i Nord Amerika og Australia/Oceania.

Sommeren 2018 gjør Leprous syv festivaler fram til de i september drar ut på ny Malina Tour gjennom Europa med 19 stopp på 26 dager — uten å spille i Norge.

✧ ✧ ✧ Hele Katalogen På Nytt ✧ ✧ ✧

I løpet av 2017 ble også alle Leprous' studioalbum gjenutgitt på vinyl, både av Sony-eide Century Medias prog-label, av en eksklusiv spansk platebutikks entusiast-label (Alone Records), og av bandet selv, som tok affære på grunn av etterspørsel etter debutalbumet både på vinyl, på CD og digitale platformer.

Mens de bare gjorde to konserter i Norge i fjor, hvorav den ene var offisiell oppkjøring i Spellemann-helgen, har Leprous' utmerket seg med enorm arbeidsinsats og fokus på verdensmarkedet. Det er ikke alltid en ubetinget fordel;

Relativt få av disse merittene har gjennom årene vært mer enn nok til å overbevise Spellemann om at man er Årets Spellemann. Prisen for 2017 gikk til en artist, som fikk Spellemann 2016 for årets nykommer, og som fremdeles aldri har utgitt verken plate eller digital albumekvivalent fullengder. Denne vinneren har vært diskutert opp og ned i mente. Det skulle være helt unødvendig.

✧ ✧ ✧ Fordommer Og Ignoranse ✧ ✧ ✧

Få eller ingen har diskutert forbigåelse av Leprous. Det skyldes i beste fall, og selv det er virkelig ille i Spellemann-sammenheng, uvitenhet. Holdninger om at metal ikke er bra, mens prog er farlig og uforståelig og virkelig, virkelig aparte regjerer rundt 50 år etter Sergeant Pepper og Black Sabbath.

Internasjonal prog-suksess arter seg som den perfekte oppskrift for å bli ignorert i Norge. Men metal, prog og prog-metal står for den kanskje sterkeste rekrutteringen av nye band, plateartister, konsertgjengere og platekjøpere i 2017 og 2018.

Nå har en av verdens tyngste media-autoriteter innen prog-musikken kåret progressive metal-albumet Malina til et av verdens ti beste prog-album i perioden 01.06.2017-31.05.2018.

Med Norges sterke standing innen både metal og prog, og den enorme oppblomstrningen av norske prog-band — med påfølgende og stadig sterkere omseggripende anerkjennelse fra den globale prog-scenen — framstår forbigåelsen som total.

✧ ✧ ✧ Klikk Og Stem ✧ ✧ ✧

Britene har i tillegg nominert MOTORPSYCHO og ENSLAVED til årets internasjonale band, og altså dermed kåret dem til årets ti beste ikke-britiske prog-band. De har også plukket ut norske nominerte til årets video og årets cover.

Slippinfo med fakta og linker i Norsk Musikkalender 2017

Progressive Music Awards 2018 i åtte kategorier avgjøres av publikums stemmer via Internett. Avsetemmingen er åpen til klokken 02.00 norsk tid natt til lørdag 25. august. Prisene deles ut på Underglobe i London, scenen som i dag står der Shakespeares The Globe Theatre stod fra 1599 til 1642.

Se eget blogginnlegg om alle de norske nominasjonene til Prog Music Awards 2018.

Klikk på linken i det innfelte Facebook-innlegget under for å komme til avstemmingen.


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Instagram Social Icon

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —