Underlig Nærvær

LIVE

Indie Recordings inviterte til tredje opplag av Indie Nights. Albumaktuelle Sturmgeist og In Vain fikk selskap av Oslo-bandet Vingulmork.

«Dette er første gang vi spiller i Oslo», kunngjorde Cornelius Jakhelln (40) fra scenen på Krøsset. Han er fra Kristiansand, men bodde i Paris da han startet soloprosjektet Sturmgeist i 2002. Nå bor han i Berlin. Enklere blir det ikke når halvparten av bandet på det nye albumet, Operation Zion, er hjemmehørende i Israel.

Det geografiske problemet ble løst med opptak. Gitar og vokal fikk vi live fra prosjektets norske trio. Det ga nok trøkk til å lade publikum, som i sin tur var nær å fylle salen til det intime før Sturmgeist var ferdig.

Få band passer bedre til å åpne en metal-kveld enn nettopp Sturmgeist. Forfatteren Jakhelln er en av metallscenens sanne tenkere. Et prosjekt som Operation Zion oppleves i utgangspunktet som sterkt politisk ladet. Man ønsker å høre etter, og man må tenke etter. Man blir rett og slett ikke uberørt av dette materialet.

I metal blir begrepet "avantgarde" ofte brukt når tekstene befatter seg med realiteter framfor meninger og idiomer. Sturmgeists avantgarde metal tar mange former, varierende tempi, og faller innom progressive metal-sjangeren mindre fra progrock enn fra klassisk symfonisk musikk.

Som musiker, komponist og tekstforfatter behersker Cornelius Jakhelln svært forskjellige temperamenter. Disse understrekes av vokalist og korist Simen Munthe-Kaas Rem og opera-sopran Marianne Folkestad Jahren, som begge deler metal-sangeren Jakhellns inderlighet og formidlingsglede. At frontmannen måtte bøye seg til siden og trykke på en laptop til slutt, ble en poetisk ironi; en paradoksal påminnelse om avstand etter innpå en time intenst nærvær.

At Sturmgeist fikk dele scene med In Vain på Krøsset denne kvelden er spesielt meningsfylt, siden det album- og europaturné-aktuelle Kristiansand-bandet i fem års tid har vært backingband for Cornelius Jakhellns andre band, Solefald.

•Gå til slippinfo for fakta og linker til STURMGEISTOperation Zion.

•Se også IN VAIN Live på Krøsset.

Indie Nights Vol. III

Fredag 23.02.2018

Sted: Krøsset, Oslo

Band: Sturmgeist, Vingulmork, In Vain

Publikum: 123

Arr.: Indie Recordings, Alive Music, Tons Of Rock

STURMGEIST

På Scenen:

I opptak:

Aktuelt album: 

Gå til slippinfo

 

Musikk.Media er et web-tidsskrift av © Norsk Musikkalender Jon Arnesen

Organisasjonsnummer NO. 996 093 263

— norsk@musikk.media —

— (+47) 988 76778 —